Blog

Is voetballen een talent?

Is voetballen een talent?
Hmm… even nadenken.
Een talent in actie zie je wanneer je met iets bezig bent waar je blij van wordt (niet noodzakelijk wat je goed kan), waarbij je de tijd uit het oog verliest, waar je energie van krijgt of pas achteraf merkt dat je toch wel moe bent… Een talent is op vele terreinen inzetbaar. Is voetballen dan wel een talent?

Een voorbeeld: Mats houdt enorm van voetbal. Als het geen training of match is, is hij wel in de tuin aan het ‘sjotten’. Opnieuw en opnieuw sjot hij die bal langs verschillende kanten in de goal. Hij vindt het extra fijn als er een vriendje is die mee voetbalt, maar hij kan dit ook alleen. Tijdens een match kan hij genieten als hij een bal heeft binnen getrapt met “links buiten”. Hij raakt wel eens gefrusteerd als hijzelf of een andere speler een “fout” maakt. Op school, kijkt hij echt op naar een ander, iets ouder spelertje die de techniek van het voetballen al beter onder de knie heeft dan hijzelf. Geef hem een gsm en hij zet een voetbalmatch op en bestudeert welke moves de spelers maken.

Het is duidelijk dat het bij Mats niet persé gaat om in groep een activiteit te doen; hij is geen groepsdier. Hij is daarentegen een echte bewuste beweger die graag grenzen verlegt (een grenzenverlegger). Hij houdt van uitdagingen en wil graag winnen, ook van zichzelf. Hij is ook een foutenspeurneus, een talent waar niet iedereen even goed mee kan omgaan. Elk talent heeft zijn positieve kanten maar ook zijn valkuilen en dat is bij de foutenspeurneus niet anders… Als hij in iets geïnteresseerd is zoals voetbal, wil hij er veel over weten (= kennisspons), wil hij dat goed doen. Hier komt ook het talent van uitblinker als ik wil naar voren. We kunnen er dus als ouders maar best voor zorgen dat hij een hobby heeft waar hij veel kan leren zodat ie kan “uitblinken”. Dit geeft hem de nodige moed om ook de lastigere dingen op te pakken.

De voetbal omgeving brengt enkele talenten van Mats naar voren. In een andere omgeving, zie je weer/ook andere talenten. Je talenten ontdekken en die ontwikkelen, kunnen je veerkracht enorm versterken. Bij een (kinder)talenteninterview gaan we adhv voorbeelden samen op zoek naar jouw unieke combinatie van talenten. Een aanraderEmoji

talent